Vondel CS Amsterdam

Artist in Residence Torenkamer Amsterdam

In de eerste week van 2018 mag ik verblijven in de Torenkamer. Ik maak een wandvullende tekening bestaande uit één groot vel papier die de hele Torenkamer in beslag neemt, waardoor je 360 graden in het werk komt te staan.

Bekijk het werk, Panorama Project #1 op: http://joyceterweele.com/portfolio/panorama-project-1/

Elke dag heb ik een blog geschreven over mijn bevindingen en work in progress.

DAG 1 Torenkamer 1 januari 2018

Vandaag heb ik een start gemaakt met de tekening. In eerste instantie was ik van plan om één wandvullende tekening te maken, maar toen ik in de Torenkamer stond kreeg ik een ander idee. Ik heb eerder nagedacht over een panorama tekening waar je als bezoeker instaat maar ontdekte nog niet een geschikte ruimte. De Torenkamer is dit voor 100%! Met veel motivatie ben ik vanmiddag gestart.

Ik heb nu al zin in morgen!
Joyce

Luister het interview met presentator Annemieke Bosman:

http://www.radio4.nl/opiumop4/thema/3/de_toren_kamer/198/joyce-ter-weele

DAG 2 Torenkamer

Dag twee zit erop maar de nacht is nog jong. Ik kijk uit het raam over het prachtige Vondelpark. Ik schenk wat te drinken in en besluit om nog even door te tekenen. Morgenvroeg ben ik dan ongeveer op de helft van mijn 360 graden tekening.

Joyce

DAG 3 Torenkamer

Heerlijk geslapen in het Torentje. Ik strek mijn benen, en nog voordat ik start met mijn ochtendritueel pak ik een potlood vast. Met een frisse blik kijk ik naar mijn werk en start in volle concentratie met tekenen.

Vanavond heb ik het papier verder kunnen uitrollen. Het neemt nu een muur en twee raampartijen in beslag. Desondanks het stormachtige weer van vandaag ontdekte ik het licht dat door het papier schijnt waardoor het venster zichtbaar wordt. Hier wil ik morgen iets mee doen. Wordt vervolgd…

Joyce

Luister het interview met presentator Lennart Booij en fotograaf Hans Wilschut:

http://www.radio4.nl/opiumop4/thema/3/de_toren_kamer/198/joyce-ter-weele

DAG 4 Torenkamer

Ook vandaag ben ik de Torenkamer niet uitgekomen, er is hard gewerkt! Inmiddels hangt de tekening bijna 360 graden om mij heen. Morgenvroeg schakel ik de hulptroepen in om het laatste stuk papier uit te rollen en teken ik mijn laatste meter.

Benieuwd hoe het eindresultaat eruit ziet? Vrijdagmiddag 5 januari vanaf ongeveer 13:00 uur is de tekening te bewonderen in de Torenkamer in het Vondelpark. s’Avonds presenteer ik de tekening in de opname studio van Opium Vondel CS waar ik ook tussen 22:30 en 00:00 uur door Andrea van Pol wordt geïnterviewd.

Joyce

DAG 5 Torenkamer

Het is vrijdag, vanavond is de onthulling van Panorama Project #1.

Het is een enorm werk geworden van 1.5 meter hoog bij ongeveer 9 meter lang. Ook al hoef ik vandaag nog maar een meter te tekenen, de tijd vliegt voorbij!

Ik sta midden in het werk en onderzoek de details nogmaals om vervolgens te proberen het geheel te inspecteren. Ik realiseer me dat ik in de Torenkamer geen afstand kan nemen, ik zit op het werk. In mijn atelier neem ik afstand ongeveer 5 meter, ik kan alles zien en heb dus een overview en kan zo toe werken naar een balans in de algehele compositie. Nu kijk ik naar de rechter muur en zie niet wat er links gebeurt. Ik ben erg benieuwd als ik het werk even heb laten rusten en het over een week ophang in mijn atelier, of mijn handen gaan jeuken om verder te gaan…